Čokoladna pogača


Od sastojaka potrebno:
Za tijesto:
  • Kvasac (20g)
  • 1 kašika šećera
  • 150 ml mlijeka
  • Kašika jogurta
  • 350 g mekog brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja

Za nadjev:
  • 1 mliječna čokolada (galeb, milka, kinder...)
  • 100gr margarina
  • Mljeveni šećer za posipanje (ja sam koristila vanilin šećer)


Priprema:

   1. Izdrobiti kvasac, dodati šećer i brašno.
   2. Blago ugrijati mlijeko i dodati u smjesu, promijesati i ostaviti par minuta;
   3. Dodati sve ostale sastojke za tijesto;
   4. Ostavtiti 20 minuta da nakvasa.
   5. Razviti tijesto oklagijom i izrezati trakice sa dvije strane.
   6. Staviti čokoladu i preko nje 50gr margarina;
   7. Savijati, preko čokolade, naizmjenično lijevu i desnu stranu trakica;
   8. Ostatak margarina staviti preko pogače i staviti u predhodno zagrijanu rernu na 180 stepeni i peći dok ne dobije zlatnu boju.

Umjesto čokolade možete staviti i višnje, rendane jabuke i cimet ili nešto drugo što volite.
Posuti mljevenim ili vanilinim šećerom.
Prijatno!

Comments

Popular posts from this blog

Alkohol u kozmetici. Izbjegavati ili ipak ne?

Kako iskoristiti karantin za razvoj i usavršavanje?