Čokoladna pogača
Od sastojaka potrebno:
Za tijesto:
- Kvasac (20g)
- 1 kašika šećera
- 150 ml mlijeka
- Kašika jogurta
- 350 g mekog brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica soli
- 3 kašike ulja
Za nadjev:
- 1 mliječna čokolada (galeb, milka, kinder...)
- 100gr margarina
- Mljeveni šećer za posipanje (ja sam koristila vanilin šećer)
Priprema:
1. Izdrobiti kvasac, dodati šećer i brašno.
1. Izdrobiti kvasac, dodati šećer i brašno.
2. Blago ugrijati mlijeko i dodati u smjesu, promijesati i ostaviti par minuta;
3. Dodati sve ostale sastojke za tijesto;
4. Ostavtiti 20 minuta da nakvasa.
5. Razviti tijesto oklagijom i izrezati trakice sa dvije strane.
6. Staviti čokoladu i preko nje 50gr margarina;
7. Savijati, preko čokolade, naizmjenično lijevu i desnu stranu trakica;
8. Ostatak margarina staviti preko pogače i staviti u predhodno zagrijanu rernu na 180 stepeni i peći dok ne dobije zlatnu boju.
Umjesto čokolade možete staviti i višnje, rendane jabuke i cimet ili nešto drugo što volite.
Posuti mljevenim ili vanilinim šećerom.
Prijatno!
Comments
Post a Comment