Alkohol u kozmetici. Izbjegavati ili ipak ne?

Kontraverzni sastojak, zvan alkohol, o kome često čitamo, zajednički je naziv za mnoge alkohole, koji nemaju jednaku ulogu u proizvodima, a ni djelovanje na našu kožu i kosu.
Spadam u onu grupu koja vodi računa o sastavu proizvoda, pogotovo onih za kosu, te preferiram prirodne proizvode.
U zadnje vrijeme često čujem i da mnogi od vas vode računa o sastavu proizvoda za njegu kože i kose, te sam se potrudila da vam malo približim moje znanje o alkoholima u kozmetici. Hajde da krenemo redom. Prvo, trebamo dobro "upoznati" potrebe svoje kože i kose. Zatim, treba dobro da istražimo sastojke, na šta naša koža/kosa reaguje i šta je to ono što joj prija, jer ono što odgovara meni, neko je na istu supstancu alergičan i sl. 


Masni alkoholi
Većina će, pri pogledu na sastojke, odustati od kupovine ako pročitaju npr stearyl alkohol, koji spada u takozvane masne ili "dobre" alkohole..
Oni ne spadaju u grupu štetnih alkohola. Nisu štetni ni za osjetljivu ili suvu kožu, nisu kao ostali alkoholi koji mogu izazvati peckanje, prženje i isušivanje jer  razgrađuju prirodnu barijeru kože. 
Masni se alkoholi dobijaju iz ulja, poput kokosovog, koje je bogato masnim kiselinama sa brojnim dobrobitima za kožu. Međutim, i pored svega navedenog, ukoliko vam je koža veoma osjetljiva – ne možemo 100% isključiti mogućnost iritacije kada su čak i “dobri” masni alkoholi u sastavu nekog proizvoda.U masne alkohole spadaju :
○ panthenol, 
○ cetyl, 
○ oleyl, 
○ stearyl, 
○ capric, 
○ myristyl,
○ lauryl.

"Loši" Alkoholi
“Loši” alkoholi isušuju kožu radi čega ona postaje isušena, nezaštićena i vrlo često izlučuje još više sebuma. Uzrokuje prerano starenje kože kao i dobru podlogu za napad virusa i bakterija. Osim toga, nakuplja se u organizmu te može uzrokovati alergije i poremećaj hormona. Kosa može izgledati suvo, lomljivo a tjeme iziritirano. Ovo vrijedi za sve tipove kose, a naročito za lokne.

U alkohole spadaju:
○ Alcohol
○ Alcohol Denat
○Ethanol
○ Ethanol Alcohol
○ Denature Alcohol
○ Methanol
○ Benzyl Alcohol
○ Isopropyl Alcohol
○ S D Alcohol.

Činjenice:

○ Kada čitamo listu sastojaka nekog proizvoda, oni su poredjani od onih čija je koncentracija najveća, pa do onih, na kraju, čija je koncentracija najmanja. Kada primjetim da se neki alkohol nalazi na listi sastojaka, pri tome da je u dnu liste, ne mora značiti da ću proivod proglasiti lošim. Jednostavno ću mu dati šansu, ali ako je alkohol u vrhu liste, neću rizikovati.
○ alcohol free” oznake ne znače da proizvod ne sadrži alkohol. Ova oznaka znači da proizvod ne sadrži denatuirani alkohol.
○ kako se najlakše snaći: najjednostavniji način na koji morate obratiti pažnju: kada piše Alcohol, Alcohol denat, Ethanol, Metanol i slično proizvode izbjegavajte jer isušuju i nadražuju. S druge strane kada vidite u sastojcima Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Lauryl Alcohol, Myristyl Alcohol i slično, nisu štetni niti isušujući alkoholi, a spadaju u masne alkohole koji se koriste kao emolijensi i njegujući sastojci, ali zato su komedogeni i često začepljuju pore. 
○ Kozmetika za bebe i djecu vrlo često nije lišena štetnih alkohola kao ni prirodna kozmetika.
○ Za kraj, preporuka je izbjegavati “loše” alkohole a posebno oprez kod proizvoda protiv akni jer su najčešće tamo zastupljeni. 

Comments

Popular posts from this blog

Kako iskoristiti karantin za razvoj i usavršavanje?

Čokoladna pogača